Terug naar blogoverzicht

Route van de Maand april 2023

EuroVelo 5 in België

Op de Fiets en Wandelbeurs in Utrecht is de EuroVelo 5 in België bekroond als Route van het Jaar 2023. Een must-do voor de recreatieve fietser, zeker ook omdat het traject (407 km) voor de Nederlanders en Vlamingen ‘om de hoek’ ligt.

Industrieel monument langs de EuroVelo 5
Industrieel monument aan de Dender, foto ©Bert Sitters

Het volledige traject van de EuroVelo 5, ofwel Via Romea Francigena, is circa 3.200 km lang en volgt de oude pelgrimsroute van Canterbury naar Rome en vervolgens verder in de richting van Jeruzalem tot de Italiaanse havenplaats Brindisi. In België komt de EuroVelo 5 binnen bij de Franse grens bij Roubaix en loopt vervolgens via Brussel en de Ardennen naar Groothertogdom Luxemburg.

“Deels rijd je over voormalige spoorbanen en jaagpaden langs rivieren en kanalen, verder vooral over rustige wegen”, zo vermeldt het juryrapport van de Fietsroute van het Jaar. “Opmerkelijk is dat de route dwars door het centrum van Brussel gaat. De Anspachlaan is tegenwoordig het domein van fietsers en voetgangers. Erg mooi zijn de delen langs de rivieren Dender en Maas. In de Ardennen moet je klimmen, maar de routemakers zijn erin geslaagd vooral milde hellingen in het parcours op te nemen. Kasseien lijken onvermijdelijk in België. Maar de zwaardere stukken zijn kort en hebben iets authentieks”, aldus het rapport.

Meer info: Eurovelobelgium.be.