Terug naar blogoverzicht

Route van de Maand oktober ’23

Vennbahn

Tien jaar geleden ging de voormalige spoorlijn Vennbahn open voor fietsliefhebbers en dat initiatief bleek een doorslaand succes. In de afgelopen jaren is deze grensoverschrijdende route dan ook uitgegroeid tot een fietsrouteklassieker.

Fietsen over de Vennbahn
© Vennbahn.eu

Het traject van 125 km slingert van Aken in Duitsland via Oost-België naar Troisvierges in Luxemburg. En hoewel de streek een heuvelachtig karakter heeft, hoef je op de route toch weinig te klimmen. Want aangezien treinen geen steile klimmetjes kunnen nemen, blijven de stijgingspercentages beperkt.

Ooit was de Vennbahn een belangrijke spoorweg die het ertsgebied in Luxemburg verbond met het kolengebied rond Aken en de hoogovens in het Ruhrgebied. In de hoogtijdagen denderden 30 tot 40 stoomtreinen over de lijn. Al na de Tweede Wereldoorlog zette het verval in van de spoorweg, die steeds meer aan betekenis inboette.

Tegenwoordig is de Vennbahn gereserveerd voor fietsers en traag verkeer. Tijdens de tocht passeer je oude stationnetjes, fiets je door spoortunnels en doorkruis je bloemenweiden en oude bossen. De Hoge Venen in Oost-België, het dak van dat land, is een van de highlights van de route, evenals de Ourvallei.

Meer info op de site van de route.