Terug naar blogoverzicht

Marmaris: fietsen met mr. Blue Sky

Rondom Marmaris heb je fantastische uitzichten over de Middellandse Zee
Tekst en foto's Stefan Maas

Zon, zee en… fietsen. De Turkse kustplaats Marmaris profileert zich meer en meer op fietsgebied. Een uitgebreid fietsnetwerk biedt alle gelegenheid de streek op twee wielen te verkennen.

Op een heuveltop knijpen we in de remmen. Het uitzicht is doordrenkt van de kleur blauw. In de verte lonken de blauwe Middellandse Zee en de Egeïsche Zee naar ons onder een diep-blauwe hemel. De vele schiereilanden met grillige kusten geven het panorama nog een fantasy-touch, alsof je naar een buitenaards landschap staart.

Ik ben niet de enige die onder de indruk is van Marmaris. “Dit moet de poort naar de hemel zijn,” meldde de Ottomaanse schrijver en reiziger Evliya Çelibi in de 17e eeuw toen hij op weg was naar de stad. En in de oude taal van de Cariërs, een Anatolische stam die hier ooit leefde, heette de plaats ‘Physkos’, wat ‘stad van de natuur’ betekent.

Cycling through pinewood forests around Marmaris

Groene pijnboombossen

Marmaris mag dan inmiddels voorzien zijn van talloze resorts en hotels voor toeristen, groene pijnboombossen omringen nog steeds de stad en worden ook beschermd door Turkse wetgeving. En dat maakt Marmaris weer een mooi decor voor fietstochten.

“De mogelijkheden zijn eindeloos,” zegt een lokale Turkse fietser die ons de streek laat zien. “Kriskras door de bossen lopen dirtroads. Soms gaat het om brandgangen, die de verspreiding van bosbranden moeten tegengaan.”

De gemeente Marmaris heeft die fietsmogelijkheden verder ontwikkeld. Eerst waren het lokale fietsers die routes in kaart brachten. Uiteindelijk leidde dat tot een groot project: er is nu voor 710 km aan routes uitgezet volgens het bekende fietsknooppuntensysteem. Zowel over asfalt als over ‘dirt’. Overal duiken genummerde oranje fietsborden op die je de weg wijzen. De afstand naar het volgende knooppunt, een QR-code waarmee je de route kunt bekijken, de conditie van de weg; het is er allemaal vanaf te lezen.

Marmaris kiest voor de fiets, getuige dit standbeeld

Turkse fietspionierstad

In Turkije neemt Marmaris als fietspionierstad een speciale plek in. Dwars door de bebouwing loopt een fietspad dat door blokjes is afgescheiden van de hoofdweg. Een no-go-strook voor scooterrijders en automobilisten, want de gemeentelijke politie jaagt ze er – op de fiets – vanaf. En ’s avonds transformeert de strook tot een ‘discopad’. Rode lampjes langs het pad gaan dan knipperen; het lijkt wel een landingsbaan van een vliegveld.

We schudden de hand van loco-burgemeester Ismet Kamil Öner. Hoogstpersoonlijk fietst hij met ons mee om het project toe te lichten. De fietsen zijn van verhuurbedrijf ‘Velomaris’ en de lunch nuttigen we in het Bisiklet Cafe (fietscafé) bij de lokale sporthal, gerund door Ibrahim en Gamze Onat. En voor wie nog twijfelde over de rol van de fiets in Marmaris: in de stad staat een standbeeld van een fietser, met een dame die achterstevoren op de bagagedrager zit.

Ritje over de talloze dirt-roads

Schildpadden

Ons fietspeloton groeit de volgende dag. Meer lokale fietsers sluiten zich aan. We pikken zelfs een Oekraïense mountainbiker op, Youri. De Turken kijken wat ontsteld als hij aangeeft ook bij -20 graden Celsius nog te gaan fietsen. Die reactie is logisch; hier zakt de temperatuur vrijwel nooit onder het vriespunt.

Al snel is ook duidelijk dat klimmen onlosmakelijk verbonden is met het fietsen rond Marmaris; direct buiten de stad gaat het heftig op en neer. Geen vrijblijvend gefreewheel hier, dit terrein moet je als fietser veroveren. Dorpjes, pijnbomen en af en toe een vergezicht over de zee passeren de revue. Verkeer zien we nauwelijks, wel af en toe schildpadden die in slow motion de weg oversteken. De reptielen hebben vandaag geluk; mijn Turkse fietscollega’s helpen ze een handje naar de overkant.

Highlights

15 dorpen omringen de stad, elk met zijn eigen historie en highlights. De koele Nimara-grot op Paradise Island (Cennet Island), de Turgut-waterval en Kizkumu Beach, waar je toeristen door een merkwaardige zandophoping midden in de baai door het water kunt zien lopen, om maar een paar plaatsen te noemen. Het fietsroutenetwerk bied je de gelegenheid de vele schiereilanden te verkennen. Weg van de standtentjes, parasols en terrassen kom je op plekken waar de doorsnee zon-zeetoerist nooit zou komen.

Ook een bezoek aan het relatief nieuwe ‘Marmaris Honey House’ in Osmaniye is een must. Marmaris en de rest van de Turkse provincie Muğla zijn wereldwijd vermaard om hun pijnboomhoning. Her en der in de streek zie je bijenkorven vlak bij de weg staan. Slim om dan je mond dicht te houden als je er langsfietst, voor het geval dat…

Marmaris duikt op vanuit zee, een machtig gezicht

 

Boottrip

Het is tijd de ‘stad van de natuur’ eens van een andere kant te bewonderen. We tuffen van Kumlubük terug naar Marmaris. Onze mountainbikes liggen keurig achter elkaar op de bodem van een platte boot. Een lichte bries beroert onze haren. Al die tijd in het binnenland riep de zee ons vanuit de verte, terwijl we op kurkdroge heuveltoppen van de uitzichten genoten. Nu zijn we er. We hebben nog twee simpele wensen voor vandaag: een duik en een koel biertje.

De grillige kustlijn met de vele baaien, grotten en heuvels, trekt aan ons voorbij, evenals Paradise Island. De gebouwen van Marmaris duiken op, worden met de minuut groter. Onaangekondigd meren we af aan een soort drijvende pier voor zonnebaders, vlak bij een hotel. De zonne-aanbidders kijken verbaasd naar ons als we tussen ze door lopen met de fiets aan de hand. Het hotel, het zwembad en het biertje wachten op ons. Morgen is er ongetwijfeld weer een mooie fietsdag met Mr. Blue Sky in de hoofdrol.

Info: Marmariscyclingroutes.com.

bikeshop in Marmaris

Info

Beste tijd: De zomermaanden (juni, juli, augustus, september) zijn te warm om er te fietsen. Vanaf eind september tot en met mei zijn de omstandigheden prima. In de winter zakken de maxima zelden onder de 10 graden, wel is er dan meer neerslag. Oktober en mei zijn maanden met een gemiddelde maximumtemperatuur boven de 20 graden en niet al te veel neerslag.

Flora en fauna: De natuurparken bij Marmaris hebben relatief veel endemische planten, soorten die alleen in een bepaald gebied voorkomen. In het binnenland bestaat de kans dat je daar beren, lynxen en wilde zwijnen tegenkomt.

Luchthaven: Dalaman, Bodrum Milas en Antalya zijn luchthavens in de buurt van Marmaris. Veel reisbureaus hebben aanbiedingen voor Turkse badplaatsen.

Fietsen: Bij onder andere Bicycle Velomaris (Mustafa Muğlalı Cd. 48700) en Safari Bisiklet Marmaris (Onat Bazaar Marmaris, info safaribisiklet@hotmail.com) kun je fietsen huren.

Festival: Jaarlijks is er een fietsfestival in en rond Marmaris, met kamperen, muziek, barbecue en natuurlijk fietstochten. Meer info bij Ibrahim en Gamze Onat van het Bisiklet Cafe.