Terug naar blogoverzicht

Catalaanse hikedreams: El Garraf

Het heuvelachtige natuurpark El Garraf, niet ver van Barcelona
TEKST EN FOTO'S STEFAN MAAS

Vlak bij de Middellandse Zee, de stranden van Sitges en Barcelona ligt een weinig bekend natuurpark: El Garraf. In voor- en najaar een prachtig wandelgebied voor wie groene heuvels verkiest boven besneeuwde bergreuzen.

Iemand heeft een vuurtje gemaakt en misschien wel een feestje gevierd in de grot Cova de Can Montaner. Een stapeltje stenen ligt keurig in een rondje, met wat aangebrand hout in het midden. Een prachtige omgeving natuurlijk voor een bbq, al zullen daar de parkwachters van El Garraf niet zo blij mee zijn. En wellicht dat ook Neanderthalers of prehistorische mensen op dat idee waren gekomen, al is daar geen archeologisch bewijs voor gevonden. Of heeft dat te maken met de droogstaande rivierbedding even beneden de grot, die bij stortbuien kan transformeren tot een woeste rivier en zo allerlei resten kan wegspoelen?

De Cova is een van de highlights van de rondwandeling met start in Olivella, een historisch plaatsje in het hart van het park. Nee, vergeet even de Ramblas van Barcelona en de fraaie costas waar miljoenen vakantie vieren; Catalonië heeft meer te bieden dan de kust. En het mooie is dat El Garraf vanaf die kust heel makkelijk te bereiken is. Je kunt er vanuit kustplaats Sitges zelfs naartoe lopen, met enige goede wil, en hartje Barcelona ligt op slechts 30 kilometer. Uiteraard hebben de Catalanen dit zelf al lang ontdekt; velen komen hier in het weekend mountainbiken of maken een rondwandeling.

De grote grot in El Garraf is een bezoekje waard....

Rijen groene heuvels

Wat meteen opvalt, is… de afwezigheid van gebouwen. Eindeloze rijen groene heuvels, heel af en toe afgewisseld met het dak van een boerderij. Tussen die heuvels slingeren zich rivierbeddingen, die nu droogstaan. De vegetatie is helemaal aangepast aan het watertekort: struikgewas tot drie meter hoog, eiken, waaierpalmen, Mauritaans gras en andere planten van Afrikaanse origine.

Ik zie tijdens deze tocht in oktober geen druppeltje water, afgezien van een stenen opvangbak die gevoed wordt met bronwater. Maar dat kan ook liggen aan de klimaatopwarming. Diverse Catalanen melden me teleurgesteld dat het de afgelopen weken zó droog is geweest, dat er zelfs geen paddenstoelen groeien en ze dus hun favoriete hobby in de herfst – het wildplukken van paddenstoelen – niet kunnen uitoefenen.

We stuiten op een leegstaande boerderij en dwalen rond het gebouw, worstelend met het woekerende struikgewas. Duidelijk een opknapper. Het dak is eraf, maar de muren staan nog overeind. Ook zijn de terrasvelden bij de boerderij nog duidelijk te herkennen. Tot in de 19e eeuw woonden in het huidige park meer mensen en waren de heuvels ook meer gecultiveerd, met name voor de wijnbouw. Tot de druifluis op het toneel verscheen en de oogst vernietigde. Veel bewoners trokken daarna naar Barcelona voor werk, waardoor de natuur hier de ruimte kreeg.

Eeuwenoude ruïnes van een eenzame uitkijktoren

Castell Vell d’Olivella

Het oude kasteel van Olivella, Castell Vell d’Olivella, verschijnt in beeld, eenzaam op een heuveltop. Het was onder meer bedoeld als bescherming tegen vijandelijke invasies aan de kust. Maar veel meer dan wat lage muurtjes, is er niet van over. De toren die nog wel overeind staat, is helemaal niet van het kasteel, maar van een molen die daar in de 18e eeuw werd gebouwd.

De oude kern van Olivella is de plek om het verloren zweet aan te vullen. Een groep wandelaars zit er aan tafels te lunchen. Wij lopen door naar het kleine pleintje bij de kerk, waar je opnieuw een mooi uitzicht hebt over de groene heuvels. Amper dertig minuten later, na een ritje met de auto, staan we op het strand van Sitges terwijl de Middellandse Zee aan onze tenen knabbelt. Hiken in El Garraf en relaxen in Sitges. Vandaag proeven we van het beste van twee werelden.

Info El Garraf


Sitges

Een rondwandeling in El Garraf kun je prima combineren met een bezoek aan Sitges, een autorit van ongeveer een half uur. Stranden, een levendig uitgaanscentrum, winkels en een lange boulevard: Sitges heeft het. Aanrader is ook een bezoek aan de kunstcollecties van de musea Maricel en Cau Ferrat.
Museusdesitges.cat

Wandelingen in El Garraf
Sitgesanytime.com/en/what-to-do/hiking.htm
View.gooltracking.com

Overige info
Catalunya.com
Barcelonaesmoltmes.cat/en

[ngg src=”galleries” ids=”1″ display=”basic_thumbnail” thumbnail_crop=”0″]