Terug naar blogoverzicht

Het helende water van Brides

De Doron stort zich als een razende rivier door Brides-Les-Bains
Tekst Stefan Maas Foto's Petra Klabbers

Afslankend water, spa en verantwoord eten: dat is Brides-Les-Bains (556 m) aan de voet van Les Trois Vallées in de Franse Alpen. Mix dat met wandelen en je hebt een heel gezonde bestemming voor een actieve vakantie.

Water is de drijvende kracht achter Brides-les-Bain. Nee, niet het donderende geweld van de Doron de Bozel, die met veel geraas door het dal stroomt, gevoed door ijskoude gletsjers hoog in de bergen. Ook gaat het niet om een zijriviertje, dat eveneens het dorp doorkruist voor zich bij de Doron de Bozel te voegen en een vlaag frisse lucht met zich meevoert. Het water met uitzonderlijke deugden is op doktersrecept verkrijgbaar in een kraampje bij het gebouw van de Thermen in Brides, waar een warmwaterbron aan de oppervlakte komt. En enkele meters daar vandaan vullen we – zonder recept – onze drinkflessen bij met koud bronwater, dat uit een kraantje stroomt.

Even bijtanken in Brides

Eetlustremmer

Het Brides-water zou tegen vele ziektes helpen. De historie ervan gaat eeuwen terug. Maar waar het vooral om bekend geworden is, lang voordat de neon-logo’s van de hamburgerketens overal ter wereld verschenen, is de werking tegen obesitas en cellulitis. Het bronwater heeft een relatief hoog gehalte aan calcium, natrium en zwavel. Dokters schrijven het onder meer voor als laxeermiddel en eetlustremmer. En het zou ook goed zijn voor reuma-patiënten en een ontgiftende werking hebben.

Vanaf 1824 schoten hier de hotels als paddenstoelen uit de grond. Het dorpje transformeerde tot kuuroord. Eerst voor de aristocratie en welgestelden, later ook voor het ‘gewone volk’. Eind 20e eeuw groeide het zelfs uit tot de no. 1 spa-locatie in Frankrijk in de strijd tegen overgewicht. En mocht je een kuur willen volgen: er zijn teams met onder anderen diëtisten, fitness coaches en thermen-dokters die je met advies bij kunnen staan. 14 hotel-restaurants in het dorp zijn daarnaast voorzien van een voedingsexpert en het Label Diétique, dat niet alleen lekkere maar ook verantwoorde en gezonde haute cuisine garandeert aan de gasten. En daarbovenop beschikt het afslankdorp over Le Grand Spa Thermal, met sauna’s, kruidenbaden, massage-behandelingen, zwembad en nog veel meer.

Alpentoppen omringen je in Brides-les-Bains

Vuurrode toppen

Is dit dan uitsluitend een kuuroord, een vredig ville de santé in de Franse Alpen, voor wie een strak dieet plus oefeningen en behandelingen wil volgen? Nee. Ook aan de hiker zonder overgewicht heeft Brides-les-Bains het nodige te bieden. Aan het uitzicht kan het niet liggen. Alpentoppen kijken er op je neer. ’s Avonds en ’s ochtends vroeg zijn ze vuurrode bakens in de schemering, beschenen door een laagstaande zon. Wat routes betreft is er voldoende keuze. Er zijn maar liefst 39 wandelingen die in Brides-les-Bains starten. En – voor wie de bergen in wil trekken – het Nationaal Park de la Vanoise ligt om de hoek. Met wat geluk spot je daar gemzen, steenbokken en lammergieren op de hooggelegen hellingen.

Al snel stuiten we bij de langsrazende Doron op een prima wandelpad, dat verder het dal ingaat richting Moûtiers. Een bladerdek beschut ons tegen de brandende zon. Glinsterend rivierwater spat omhoog tegen de rotsen. Nee, dit is geen zware bergwandeling, maar een ‘promenade dans le parc’ waarbij je relaxt de benen kunt strekken.

Groepen nordic walkers lopen ons tegemoet. Vrijwel uitgestorven in Nederland, maar hier in de Franse Alpen zijn ze nog springlevend. Ook stroomopwaarts door het dal, richting Bozel, kronkelt een heerlijk relaxt wandelpad tussen wijngaarden en bossen. Eerst win je hoogte, daarna loopt het min of meer op hetzelfde niveau verder tegen de bergflank. Steeds horen we een achtergrondgeluid van diep beneden: verkeersgeluiden en het geraas van de rivier.

Op pad door het Bois de Cyntheres

Groene stroom

Verlaat je Brides-les-Bains aan de zuid- of noordkant, dan gaat het rap omhoog vanuit het nauwe dal. Gele wandelbordjes leiden ons de volgende ochtend langs een zijrivier van de Doron de Bozel, omzoomd door het Bois de Cythère. We stuiten op een pijpleiding. Geen afvoer voor olie of gas, maar eentje die water transporteert naar een kleine hydro-krachtcentrale in Brides. Deze kan jaarlijks 1250 huishoudens voorzien van groene stroom. Een bordje meldt dat er ooit een elektrische tram en – tot 1965 – trolleybussen reden tussen Moûtiers en Brides om de kuuroordgasten te vervoeren. Vreemd. Het duurzame transport uit die jaren is dus vervangen door dieselbussen en privé-auto’s. Een vorm van vooruitgang die je op achterstand zet.

Na een paar uur pittig omhoog lopen verschijnt Les Allues in beeld, een bergdorpje met een historisch centrumpje. We laven ons aan het bronwater in een betonnen bak, gevoed door een pruttelend kraantje. Les Allues maakt een uitgestorven indruk, maar dat verandert over enkele maanden. Verse sneeuw lokt dan wintersporters aan, waardoor het inwonertal van dit dorpje weer snel zal toenemen. Maar voor nu is Les Trois Vallées het domein van de ‘zomersporters’: niet alleen hikers, maar ook mountainbikers, die hier spectaculaire trails kunnen rijden.

Pittoresk dorpje langs de route: Les Allues

Boselfjes bij Brides-les-Bains

De route terug loopt volledig langs de rivier en het Bois de Cythère over een slingerend paadje, omzoomd door rotsen en boomstammen. We hoppen van wortel naar wortel, van kei naar kei, ja, beginnen zelfs af en toe te rennen als het even naar boven loopt. Als er elfjes bestaan, dan zouden ze hier in dit geheimzinnige bos met ons meehoppen, tot aan de rand van Brides. En opnieuw klinkt het geraas van een rivier in onze oren, een oeroude symfonie die in Les Trois Vallées ’s zomers bijna overal te horen is.

Lekker ontspannen in de spa's

Info:

Nicolas Tavernier van Rando et Raquett’ Evasion organiseert trekking door de omringende bergen, contact.terresdeevasion@gmail.com

Le Grand Spa Thermal heeft een speciaal pakket om na een dag wandelen of fietsen de beenspieren weer soepel te krijgen, Thermes-brideslesbains.com

Van maart tot en met oktober vinden er diverse events in het dorp plaats, waaronder een comedy festival, een healthy eating & gourmet festival en een jazz festival, Brides-les-bains.com

Het grootste hotel van het dorp is Mercure Grand Hôtel des Thermes, met een eigen zwembad en spa, Gdhotel-brides.com

Een spa-behandeling hoeft niet veel geld te kosten. De Franse overheid springt bij in de kosten van een drieweekse therapeutische spa-behandeling voor haar ingezetenen…

’s Winters kun je met de ‘olympische kabelbaan’ (Télécabine d’Olympe, gebouwd vanwege de Winterspelen in Albertville) vanuit Brides direct naar bergsportplaatsjes als Méribel gaan om de lange latten onder te binden

Beschik je niet over eigen vervoer? Het dichtstbijzijnde treinstation is in Moûtiers, op 6 km van Brides. Tussen Brides en Moûtiers rijden bussen, Altibus.com