Terug naar blogoverzicht

Route van de Maand oktober 2022

Waterliniepad

Fort Uitenmeer langs het Waterliniepad

Hicle kiest dit keer voor een wandelroute die, bij wijze van spreken, zo door de eigen achtertuin loopt. Het Waterliniepad (350 km) staat bol van de Nederlandse historie en loopt langs de voormalige verdedigingslinies van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Beide linies stonden de afgelopen jaren volop in de belangstelling omdat ze gezamenlijk voorgedragen waren voor UNESCO Werelderfgoed. De Stelling van Amsterdam had die status al verworven, maar Nederland wilde dit graag uitbreiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen vormen ze nu een UNESCO Werelderfgoed onder de titel ‘Hollandse Waterlinies’. Ook zijn de voormalige wandelroutes langs beide linies zijn samengevoegd tot het nieuwe Waterliniepad.

Water als bondgenoot

‘De vele forten, bunkers, sluizen en kanalen vertellen het verhaal van water als bondgenoot bij de verdediging van Nederland’, liet routebeheerder Wandelnet weten bij de lancering van het pad. ‘De forten waren jarenlang gesloten voor publiek, maar hebben nu de deuren geopend. Wandelaars zijn welkom bij veel van de 95 forten voor een drankje, hapje of een overnachting.’

Het Waterliniepad begint in Volendam en eindigt in Dordrecht. Je passeert tal van aantrekkelijke stadjes als Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Culemborg en Gorinchem en kunt onderweg genieten van typisch Hollandse vergezichten.

Meer info: Wandelnet.nl.