Terug naar blogoverzicht

Wandelfeestje in de Hagelandse heuvels

Wandelpad in het glooiende Hageland
Tekst en beeld Joost Vermeulen

Leuven is een van de leukste en mooiste steden van België. Dat zal iedereen die deze van oorsprong middeleeuwse studentenstad ooit bezocht onmiddellijk beamen. Want dankzij de tientallen fraai gerestaureerde monumenten, talloze leuke eet- en drinkgelegenheden en de vriendelijke atmosfeer is een bezoek aan deze stad telkens weer een feestje.

Dat de omgeving van Leuven al even uitnodigend is, realiseren zich echter nog te weinig bezoekers. En dit is volkomen ten onrechte. Het omringende licht glooiende Hageland is bezaaid met kastelen, kloosters, oude hoeves en pittoreske dorpjes. De horeca is (zoals meestal in België) niet alleen ruimschoots aanwezig maar ook van hoge kwaliteit. En omdat sinds kort zowel het fiets- als wandelknooppuntennetwerk voor deze hele regio is afgerond, zijn de mogelijkheden voor een fraaie fiets- of wandeltocht schier onbeperkt.

Fietsliefhebbers kunnen met Leuven als uitvalsbasis tochten in de wijde omgeving maken, tot en met een gemarkeerde route naar Brussel aan toe. En wandelaars komen ook gegarandeerd aan hun trekken. Van een zondags ommetje tot serieuze wandelingen van 20+ kilometers; de omgeving van Leuven biedt voor elk wat wils.

Bruggetje op de route van de Speelbergwandeling

Speelbergwandeling

De Speelbergwandeling vormt een mooie introductie voor wat Leuven en omgeving aan wandelgenot kan brengen. mooie rondwandeling van ruim 12 kilometer met start en finish in Lubbeek, een fraai dorpje vlak buiten Leuven.

Vanaf de bushalte bij de kerk loop je vrijwel direct heuvelopwaarts om daarna door een prachtig heuvelbos in de richting van Leuven te wandelen. Vlak voordat je het Provinciaal Domein Kessel-Lo bereikt, loop je eerst bovenlangs een schitterende holle weg om daarna benedenlangs terug te lopen.

Chartreuzenbos

Na knooppunt 47 – de route volgt in haar geheel het knooppuntennetwerk – loop je een lang stuk parallel aan een heuvelrug. Dit voor autoverkeer afgesloten asfaltweggetje eindigt met een heuse kasseienstrook. In de weekenden een geliefd parcours voor de vele wielerliefhebbers. Dus dan moet je als wandelaar even goed opletten. Maar al snel daarna gaat het weer omhoog het bos in. Het Chartreuzenbos is met zijn statige beukenbomen een pareltje.

Uiteindelijk arriveer je dan boven op de Speelberg, het hoogste punt van de omgeving, waar een fraaie oude kapel staat. Over het plateau wandel je dan, met veel fraaie vergezichten, via veldwegen terug richting Lubbeek.

Vervoer naar Lubbeek

Lubbeek is met het ov (De bus van de Lijn) goed vanuit Leuven te bereiken. Maar je kunt ook direct in Leuven beginnen met je wandeling. Vanaf de achterkant van het centraal station wandel je dan richting knooppunt 4 (dat ligt bij de entree van het Provinciaal Domein Kessel-Lo). Van knooppunt 4 wandel je vervolgens via knp 42 en 48 naar knp 47 waar je de route kunt oppikken. Daarmee verleng je de route met ongeveer 6 kilometer (inclusief de aanloop).

De volledige route volgt de knooppunten: 4-42-47 (aanloop) 19-18-111-112-113-1134-57-52-5 (Lubbeek bushalte) – 51-53-55-56-47-42-4

Zie ook Toerismevlaamsbrabant.be

Met dank aan het Vlaams Verkeersbureau en Toerisme Leuven