Terug naar blogoverzicht

Route van de Maand september 2022

South by Cycle

South by Cycle: over gravel en bospaden door Zuid-Finland

Finland, op fietsgebied horen we er weinig van. Toch zijn de Finnen de afgelopen jaren behoorlijk actief met het uitzetten van routes, waarbij ze inspelen op de trend van het bikepacken. In 2022 werd zo’n gravel-bikepackingroute in Zuid-Finland geopend: South by Cycle.

Je doorkruist stille bossen op deze fietsroute.

Korenvelden en stille bossen

Voor South by Cycle zijn in totaal 900 km aan gps-routes uitgezet tussen Kouvola in het oosten en Hanko aan de zuidkust. Gravelwegen langs korenvelden worden afgewisseld door dubbelsporige gravelpaadjes door stille bossen en af en toe een lastige singletrack. En ook al kent Finland nog een enorme hoeveelheid aan gravelwegen, soms moet je ook enkele kilometers over het asfalt.

Regelmatig fiets je langs meren in het Land van Duizend Meren

Klimmetjes en meren

Hoewel Zuid-Finland geen bergen heeft, zul je toch behoorlijk wat hoogtemeters maken. Er zijn tal van pittige klimmetjes. Over een afstand van circa 70 km moet je vaak tussen de 500 en 1.000 hoogtemeters overwinnen. Natuurlijk zie je ook regelmatig water glinsteren in het Land van Duizend Meren. Maar kamperen op de oevers is niet altijd eenvoudig. Dichte begroeiing en de vele vakantiehuisjes van de Finnen langs die meertjes, maken het je op dit gebied behoorlijk lastig.

kaart South by Cycle

Al met al is South by Cycle een fantastische route voor wie van rust, natuur en gravelpaadjes houdt. De gravelwegen zijn vrijwel autoloos en in de bossen kom je niemand tegen. En dan te bedenken dat dit nog het meer dichtbevolkte deel is van het land…

Sticker South by Cycle

Meer info South by Cycle:

Bikeland.fi.