Terug naar blogoverzicht

Route van de Maand juli 2022

Royal Canal Greenway

Het pad langs het Royal Canal, uiteraard genomen door een drone

Deze route is niet alleen route van de maand, maar ook de Fietsroute van het Jaar 2022. Op 9 april 2022, tijdens de Kick-off van de Fiets en Wandelbeurs, werd de Royal Canal Greenway door een fietsjury uitverkoren tot Europa’s ‘beste fietsroute’ van dat jaar.

Fietsen langs het Royal Canal

De Royal Canal Greenway loopt van Maynooth (iets ten westen van Dublin) naar Cloondara en Longford in Ierland. De route langs het Royal Canal is ruim 130 kilometer lang en gaat bijna geheel over fietspaden. De smalle waterweg slingert door een mooi en gevarieerd landschap, met weilanden, bossen, heidevelden en veengebieden. Onderweg kom je negentig oude bruggen en meer dan dertig sluizen tegen. Je ziet een typisch Iers landschap met stenen muurtjes, schapen en ruïnes. En ‘s avonds zitten de bewoners, geheel volgens de Ierse traditie, relaxed aan een pint.

Royal Canal Greenway: fietsen langs het water in het groene Ierland
Foto ©Jessica de Korte

Bewegwijzering in oude stijl

Volgens de jury hebben de routemakers goed nagedacht over wat de recreatieve fietser wil. ‘De bewegwijzering is duidelijk (heel leuk, in oude stijl), overal staan bankjes, het wegdek is fijn (asfalt en gravel) en bordjes wijzen de weg naar horeca’, aldus het juryrapport.

Ook viel het de jury op dat het fietspad niet alleen door toeristen wordt gebruikt. ‘Het recreatief fietsen wint aan populariteit in Ierland. Op de Greenway zie je opvallend veel locals, van families tot wielrenners, die elkaar de ruimte geven.’

Support voor de route

Vooral de support van bewoners en ondernemers voor de route is volgens de jury mooi om te zien. ‘In een wat vergeten gebied is aanzienlijk meer bedrijvigheid ontstaan. Op veel plekken bevinden zich nu kroegen en restaurants en paardentrailers zijn omgebouwd tot hippe koffieplekken aan het water. Al het enthousiasme rond de Greenway maakt deze route geweldig om te fietsen.’

Voor meer informatie over de winnende route:
Waterwaysireland.org.

Foto’s Greenway: ©Jessica de Korte