Terug naar blogoverzicht

L’Indre à vélo

Azay, voor ons het eindpunt van l'Indre à Vélo
Tekst en beeld Stefan Maas

Stoere donjons, korenvelden en een kabbelende rivier. De 200 km lange l’Indre à vélo voert je langs een mooi stukje ‘douce France’, ver weg van het massatoerisme.

De route langs de Indre is nog niet zo bekend als haar grote zus: La Loire à vélo. Ongeveer een miljoen fietsers zakken jaarlijks af langs de Loire, bij de Indre is dat beduidend minder. Heel af en toe duikt een fietser op met fietstassen; het onmiskenbare kenmerk van de fietsreiziger. Een nonchalante groet, en we vervolgen onze weg weer.

Maar die relatieve onbekendheid van de L’Indre à vélo heeft zo z’n voordelen. Ongestoord trappen we over binnenwegen met nauwelijks verkeer. Om de zoveel kilometer passeren we slaperige dorpjes, die vaak de toevoeging ‘sur-Indre’ hebben.

De Indre a vélo is volledig bewegwijzerd; maar af en toe hoef je een blik op de kaart of gps te werpen

En de rivier zelf? Die kabbelt rustig verder. Af en toe raakt ze verdeeld in diverse stroompjes vanwege de geringe hoogteverschillen, waarna deze elkaar verderop weer ontmoeten. Maar al fiets je niet altijd direct langs de rivier, de Indre is nooit ver weg.

Nieuw-Frankrijk

Het gebied langs de Indre en de Loire is bezaaid met kastelen, die je terugvoeren naar het verleden. Jean-Roger Morvan van Château de Palluau staat al op ons te wachten in Palluau-sur-Indre. Een voormalige ondernemer die zijn fabrieken verkocht en zich vervolgens wijdde aan de restauratie van dit château, dat een sterke band heeft met… Nieuw-Frankrijk in Canada.

Een forse kasteelhond danst rondom ons als we Morvan begroeten. Oui, we zijn aan de late kant. Het château oogt geweldig. Dat was anders toen hij het kocht. “Het verval was zodanig dat het al bijna niet meer opgeknapt kon worden,” zegt Morvan. “De restauratie heeft veel geld gekost, maar ik was gepassioneerd door de historie van het kasteel en de vroegere kasteelheer Louis de Buade de Frontenac, graaf van Palluau.” Frontenac is dan ook een man met status en een regionale held. Hij werd tweemaal benoemd tot gouverneur van Nieuw-Frankrijk in het huidige Canada en was een van de grondleggers van Quebec.

Tipi’s langs de Indre à vélo

Afgezien van de rivier bepalen grote korenvelden, boerderijen en dorpjes de sfeer van de Indre à vélo,

Kasteelheer Morvan leidt ons trots rond. De kamers zijn helemaal in oude stijl ingericht, compleet met portretten van bekende Fransen uit die tijd aan de muur. In het park bij het kasteel creëerde Morvan zijn eigen stukje Nieuw-Frankrijk. Met tipi-tenten van indianen, een nederzetting van Franstalige pioniers, een mini-fort en andere gebouwtjes die herinneren aan de kolonie in de 17e eeuw. Het is nu een themapark over de band van het gebied langs de Indre met Canada.

Korenvelden & watertorens

Morvan zwaait ons uit, samen met de kasteelhond. De fietsbanden rollen opnieuw langs de rivier. We passeren enorme korenvelden, waar af en toe een watertoren bovenuit piept. Mondjesmaat dienen zich klimmetjes aan, verder is het vrijwel vlak. We zien nauwelijks beweging. Niet op de weg, niet in de dorpjes en maar beperkt in de steden. Wie hier niet kan onthaasten, kan dat nergens anders. De L’Indre à vélo is gewoon puur genieten voor de liefhebber van fietsen en van Frankrijk.

Niet te missen: het kasteel van Loches. Hier kun je als Indre à vélo-nist cultuur en historie opsnuiven

Loches

De stad Loches betekent even een breuk met die rust. Een flinke stad, met meer verkeer. Maar ook met een charmant middeleeuws centrum rond een indrukwekkend kasteelcomplex. Een kerk, een kasteel en een donjon (verdedigingstoren) staan daar naast elkaar op een ommuurd terrein.

Het is niet alleen pracht en praal wat hier overheerst, ook is er robuustheid. Zeker als het om de donjon gaat. Eeuwenlang deed deze ook dienst als gevangenis. Inmiddels zijn de vloeren en het dak van het gebouw verdwenen en groeit er mos tegen de muren. Wie via moderne ijzeren trappen toch de donjon beklimt, moet geen last hebben van hoogtevrees.

Agnès Sorel, in onze tijd zou ze de covers van de roddelbladen sieren. Haar dood is een mysterie

Agnès Sorel

De historie van Loches omvat beroemde namen. De legendarische Jeanne d’Arc ontmoette hier Karel VII, die later tot koning van Frankrijk werd gekroond. Ook de middeleeuwse beautie Agnès Sorel verbleef hier, de eerste erkende maîtresse van Karel VII en uitvindster van het decolleté met ontblote schouders.

Een andere highlight langs de Indre à vélo: het beeld van de Maagd Maria op de kasteelruïne van Montbazon

Vanwege een ruzie met de kroonprins, de latere koning Louis XI, werd ze verbannen van het hof en vestigde ze zich in Loches. Haar stoffelijke resten liggen in een grafmonument in de kerk Saint-Ours in het kasteelcomplex. Sorels dood is nog altijd een mysterie, er zijn vermoedens dat ze is vergiftigd door Louis XI.

Montbazon

Historie blijft de Tour de l’Indre domineren. In Montbazon neemt een beul ons mee naar een grot onder het lokale kasteel. Bij het licht van een fakkel legt hij haarfijn uit hoe hij ongelukkige slachtoffers gaat fileren. Natuurlijk, dit is een ingehuurde nep-beul, al zien de werktuigen er toch levensecht uit. De kasteelruïne is tegenwoordig een soort themapark, waar via workshops de middeleeuwen tot leven komen.

Het complex – waarvan de bouw dateert vanaf 991 – is een van de oudste middeleeuwse forten van Frankrijk. De illustere Fulco III, graaf van Anjou, gaf opdracht tot de bouw van deze fortificatie. Ook de donjon in Loches was een van zijn verdedigingswerken. Fulco III had geen beste reputatie. Hij wisselde vroomheid af met gruweldaden. Zo zette hij zijn eerste vrouw en nicht Elisabeth van Vendôme in haar trouwjurk op de brandstapel. Vermeend overspel met een geitenhoeder werd Fulco’s echtgenote fataal.

Het kasteel van Azay; een 'plaatje' van een kasteel dat vele malen is gefotografeerd

Net als Loches zijn het dak en de vloeren van de donjon in Montbazon verdwenen. Op de restanten van het ruim duizend jaar oude kasteel, staat sinds 1866 een groot beeld van de Maagd Maria. De twee passen duidelijk niet bij elkaar, maar de combinatie geeft wel een opmerkelijk effect. Vanuit de verre omgeving wijst deze Maagd Maria je de weg naar Montbazon.

Romantisch Azay

We volgen het laatste stuk van de route tot Azay-le-Rideau. Even verderop vloeit de Indre in de Loire. In Azay is ook een aansluiting op de Loire à vélo. Wie wil, kan van de ene rivierroute naar de andere hoppen.

Een bezoek aan het plaatselijke kasteel is een must voor iedere passant. Gebouwd op een eiland in de Indre in vroeg-renaissance-stijl. Geen stoere bemoste donjons hier en dikke muren; het is een sierlijk kasteel dat moet imponeren met schoonheid. Het kasteel is ook bekend vanwege de weerspiegeling in het omringende water, een mooi plaatje voor toeristen en professionele fotografen.

Interieurstijlen

In 2014 is het omringende park gerestaureerd, tussen 2015 en 2017 volgden de herstelwerkzaamheden aan het hoofdgebouw. Het complex is dan ook in topconditie. Gemeubileerde kamers geven een indruk van de verschillende interieurstijlen door de jaren heen. Er is – naar het gebruik vroeger – zelfs een kamer ingericht voor ‘de koning’, mocht die een keer onverhoeds voor de poort staan.

In een biertent langs de Indre, vlak bij het kasteel, laten we alle ervaringen bezinken. De kastelen, de landschappen, de binnenwegen en dorpjes. Het was een feest om langs deze rivier te fietsen. We genieten nog even van het zonlicht dat over het water speelt. Een beeld dat we in onze netvliezen willen branden. Morgen overspoelt de drukte van Parijs en de Randstad in Nederland ons alweer.

Meer info over L’Indre à vélo:

Francevelotourisme.com.

Met de Thalys naar Frankrijk

Reis je met de trein? Dan is de Thalys een mooie optie om snel in Parijs te geraken. Vanuit Amsterdam ben je na 1.51 uur in Brussel en sta je na 3.18 uur op Gare du Nord in Parijs. Met de gratis wifi, Thalys-bar in de trein, voldoende beenruimte en individuele stopcontacten voor opladen is het een comfortabele reis zonder stress.

Bij het serviceniveau ‘Standaard’ profiteer je van lage prijzen, ‘Comfort’ biedt snellere wifi en een nog comfortabeler stoel en bij ‘Premium’ kun je ook elk moment van de dag gebruikmaken van een maaltijd.

De fiets kun je in de Thalys meenemen zonder extra betaling.  In elk vernieuwd treinstel is er plaats voor twee niet-gedemonteerde fietsen.

Eenmaal in Parijs, kun je daarna bijvoorbeeld doorreizen naar Tours of Montluçon.

Meer info: Thalys.com.
Zie ook: Treinreiswinkel.nl.