Terug naar blogoverzicht

Route van de Maand augustus ’23

La Dolce Via

Op de Dolce Via steek je valleien in de Ardèche over via prachtige viaductjes.

Over aandacht heeft deze fietsroute in de Franse Ardèche niet te klagen: op de Fiets en Wandelbeurs werd ze uitgeroepen tot Fietsroute van het Jaar 2020. Vele duizenden recreatieve fietsers hebben sindsdien de 90 km van La Dolce Via gereden.

Wat maakt deze route zo leuk? Allereerst zijn het de autoluwe paden over voormalige spoorwegen in de regio, die steeds uitzicht bieden op nauwe valleien waarin riviertjes stromen. Géén groene muur dus langs een voie verte (groene weg) waarbij je weinig ziet van de omgeving. Via fietsviaducten, vroeger treinviaducten, steek je af en toe zo’n vallei over en dat is toch een aparte ervaring.

Een ander pluspunt is het ontbreken van steile klimmetjes. Er moet wel licht geklommen worden, maar dat blijft allemaal binnen de perken. Ook zijn er volop zitbankjes en voorzieningen. En de aanloop naar La Dolce is alleraardigst, als je tenminste het stoomtreintje neemt naar Lamastre. Dit dorp is overigens ook hooggelegen, zodat je meer dalende kilometers voor de wielen krijgt dan stijgende.

Meer info: zie de Hicle-blog over La Dolce Via en de officiële route-site.