Test en foto's Stefan Maas
Een rondje fietsen langs kunst en kastelen in Belgisch Limburg is nog leuker als je er een unieke overnachting aan koppelt. Zoals slapen in een boomtent van Dré Wapenaar bij Borgloon.
Onze verre voorouders verlieten vier miljoen jaar geleden de bomen om voortaan op twee benen door het leven te gaan. Ik doe voor één nacht het omgekeerde. De Nederlandse beeldhouwer Dré Wapenaar hing aan de Tranendreef bij Borgloon vier groene, traanvormige bollen aan bomen in het kader van pit, een project dat kunstobjecten plaatst langs fiets- en wandelroutes in de streek Haspengouw. En deze bollen hangen er niet alleen voor de kunstzinnige sier; je kunt er tussen 1 april en 1 september ook in slapen als je een keer wat anders wilt dan een camping, B&B of hotel.
De vrouw van de toeristische dienst in Borgloon, bij wie ik de sleutel voor de boomtent afhaal, ziet meteen al een probleem als ik bezweet met reisfiets en bepakking voor haar sta. Tegen de muur van haar kantoortje staat een uitschuifbare, zware ladder. “Zonder die trap komt u er niet in”, zegt ze beslist. Maar ze weet ook niet hoe ik het telescooptrapgeval over enkele kilometers moet vervoeren naar de Tranendreef. “Sommige fietsers is het nochtans gelukt.”
Een telefoontje biedt een uitweg uit dit dilemma. De buurman van de boombollen, een landbouwer die betrokken is bij het project, zet een trap klaar bij zijn bedrijf. En dan hoef ik nog maar een paar honderd meter te lopen naar de boomtent. Thanks.
Aan de Tranendreef is het uitgestorven. Andere boomslapers zijn er niet; de dreef is voor één nacht helemaal van mij. Een landbouwpad, niet toegankelijk voor auto’s, loopt langs de vier boomtenten met even verderop nog een kunstproject: ‘Field Furniture Pure Nature’. De houten tafels, banken, een barbecue, wc en de grote wastafel van het Furniture-project zorgen voor wat comfort aan de dreef.
De zon krijgt er geen genoeg van. Zelf na negenen bijt die nog steeds in mijn huid, die nu een verdacht rood kleurtje krijgt. Als de zon het ten slotte toch opgeeft, vertonen andere bewoners van de Tranendreef zich. Een fazant scharrelt behoedzaam rond. Twee vleermuizen vliegen onafhankelijk van elkaar ingewikkelde patronen. Enkele boeren werken deze avond lang door; tot na elven klinkt in de verte het geraas van landbouwmachines. En ja, de maan verschijnt inmiddels volgens een gelikt romantisch Hollywood-script. Het is zo’n zwoele zomeravond die maar eindeloos lijkt te duren.
De dame van de toeristische dienst heeft gelijk, merk ik als ik de hangsloten met kettingen losmaak waarmee de bollen zijn afgesloten. Zonder trap zit je hier letterlijk aan de grond; ik kom met mijn handen maar net tot de onderkant van de boomtent. De slaapplek zelf is verrassend comfortabel. Een heerlijk matras doet dienst als vloer, plastic vensters bieden uitzicht op de velden en akkers. Slapen in een boom midden tussen de Limburgse velden: het is glamping op z’n best.
De volgende ochtend staat nog meer pit-kunst op het programma. Een gehuurde elektrische fiets brengt me naar ‘Reading between the lines’. Het architectenduo Gijs Van Vaerenbergh, bestaande uit Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh, zette dit doorkijkkerkje neer op een heuvel, waar je een fantastisch uitzicht hebt over de omgeving. De tien meter hoge constructie bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een Loons kerkje. Zeker als de zon achter het kerkje staat, krijgt de constructie iets magisch.
Even later hobbelt de e-fiets over een overblijfsel uit een ver verleden: de Romeinse Kassei, een van de snelwegen van het voormalige Romeinse imperium. Kaarsrecht snijdt het smalle weggetje door het land, heuveltje op en heuveltje af. Via het bekende fietsknooppuntensysteem volg ik daarna Lus 3 ‘Het Oude Land van Loon’, die langs kasteelhoeven, kasteeldomeinen, gehuchtjes en kerkdorpjes voert.
De highlights wisselen elkaar in snel tempo af. Bij het kasteel van Hex wandelen honderden mensen rond. Geen toeval, vandaag is het een van de tuindagen van het jachtslot, een niet te missen event voor floraliefhebbers. Prins-bisschop van Luik Franciscus Karel de Velbrück, voor wie dit kasteel is gebouwd, moet groene vingers hebben gehad. Hij liet een Chinese tuin, een rozentuin en een groentetuin aanleggen. En nog altijd beschikt de rozentuin van het kasteel over veel rozenvariëteiten.
Ik boemel verder langs Limburgse historie: Kasteel De Donea, Château de la Motte, Kasteel van Rijkel en Kasteel van Mariagaarde verschijnen in beeld. En dit is maar een greep uit het kastelenaanbod in deze regio. Het lijkt alsof de complete Belgische adel hier een stuk grond met bijbehorend kasteel heeft gekocht.
In het open veld trekt een bebost heuveltje trekt mijn aandacht. Niet omdat het zo spectaculair is, maar omdat het afwijkt van wat je verwacht in een landbouwgebied. Ik blijk volgens een bordje op een grafheuvel of tumuli te staan, een van de weinige bovengrondse sporen die de Gallo-Romeinse cultuur in deze streek heeft achtergelaten.
Ook de meer duistere kanten van het Haspengouwse verleden duiken op als ik weer de Romeinse Kassei opdraai. Een metershoge, slanke pilaar ondersteunt het beeld van een sexy Tjenne, de heks van Mettekoven. In 1667 werd ze levend verbrand. Boze tongen beweerden dat ze zich in een kat kon veranderen.
Juist omdat deze beschuldiging zo idioot is, moet het heel moeilijk zijn geweest om je ertegen te verweren. En wat te denken van de galg die niet ver van de kapel van Helshoven staat als herinnering aan de tijd dat boeven nog werden opgeknoopt? Voor fietsers en wandelaars betekenen dit soort curiositeiten weinig meer dan mooie picknickplaatsen tijdens een tochtje door Haspengouw.
Info
Gereden route: Lus 3 van fietskaart ‘Haspengouw. Het rijke verleden 2014-2015’.
Zie ook: Fietskaart Limburg 2014-2015 voor alle fietsknooppunten.
Praktische informatie over het fietsroutenetwerk, fietsverhuur, fietscafés en fietslogies vind je in het ´Fietsinfoboekje 2014/2015´.
Digitale routeplanner en overige informatie: Toerismelimburg.be.
Bij Toerisme Borgloon kun je een overnachting in een boomtent aan de Tranendreef boeken (toerisme@borgloon.be) voor 70 euro per boomtent/nacht. Zie ook de site van Toerisme Borgloon.