Terug naar blogoverzicht

Route van de Maand juni 2022

 


Getoonde route: de ‘bunkerroute’

Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD)

Dit keer kiest Hicle niet voor een afzonderlijke route van A naar B, maar voor maar liefst 18 wandelroutes in een prachtig natuurgebied: de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Deze AWD-routes zijn uitgegroeid tot echte wandelklassiekers. De duinen bieden rust, ruimte en volop natuur niet ver van de drukte van Haarlem en – even verderop – Amsterdam. Je kan als echte wandelaar exclusief genieten van de rijke flora en fauna, van de geschiedenis van het gebied en de waterzuivering. Exclusief, want zelfs honden zijn niet toegestaan. Voor fietsers en ander verkeer is het dus een no-go-zone.

Waterzuivering

Het duin zuivert 2/3 van het drinkwater van Amsterdam, en dit gebeurt al sinds 1853. De natuur speelt een rol in de kwaliteit van het drinkwater en dat proef je terug. Waternet zuivert tegenwoordig maar liefst 70 miljoen m3 water per jaar hier.

Geschiedenis

Naast de waterzuivering, heeft de AWD een rijke geschiedenis. Er zijn bijvoorbeeld wel 400 bunkers te vinden, stammend uit de Tweede Wereldoorlog. De Duitsers hebben deze bunkers gebouwd om de veroverde gebieden in Nederland te verdedigen. Een aantal van deze bunkers is nog zichtbaar en daar kan je zelfs in kijken. Bij het bezoekerscentrum kan je veel informatie inwinnen over de historie van de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Dieren spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Dieren spotten

Ik begon met een wandeltocht van 7 km: de groene route Zandvoortselaan, waar ik door het prachtige bosgedeelte liep en damherten en watervogels kon spotten. Hierna had ik de smaak te pakken en ben ik gelijk de bunkerroute gaan wandelen. Daarbij kwam ik niet alleen in verschillende bunkers terecht, maar ook op hoge duintoppen die verre uitzichten bieden. In de maanden maart tot de zomer kan je hier nog rustig wandelen, maar in de vakanties is het een populaire trekpleister geworden.

Praktische informatie

Dagkaart 1,50 euro.
Er zijn vier ingangen, bij elke route staat beschreven vanaf welke ingang je begint.
Je kan de routes via de website van de Amsterdamse Waterleidingduinen bekijken of de wandelkaart kopen, via de site of in in het bezoekerscentrum.

Info: Awd.waternet.nl