kick-off fiets en wandelbeurs

Kick-off van het
fiets- en wandelseizoen 2022

De Fiets en Wandelbeurs / Hicle trapte het nieuwe fiets- en wandelseizoen af met een speciaal online event.

aankonidiging event

Evenals in 2021 was er dit jaar geen fysieke Fiets en Wandelbeurs vanwege de corona-crisis. Ontzettend jammer, want wij hadden er veel zin in. Toch wilden we de start van het nieuwe seizoen niet onopgemerkt laten voorbijgaan. Zaterdag 9 april presenteerden we een programma van online lezingen, live masterclasses én de Fiets- en Wandelroute van het Jaar 2022.

hicle_holidays

De Kick-off was tegelijkertijd een preview van onze site HicleHolidays.com met het actueel aanbod aan actieve vakanties en fiets- en wandelblogs. Het komende jaar bouwen we deze site verder uit en presenteren we daarop ook online lezingen en masterclasses, meer blogs van influencers, winacties etc.

programma

Masterclasses deel 1 (live)

10.00-10.45 uur

Foto ©Jonathan Andrew
Foto ©Jonathan Andrew

Hikeprep voor een meerdaagse trektocht

Shanna Bussink (Rayu)

De voorbereiding van een meerdaagse trektocht is een behoorlijke puzzel. Waar ga je lopen? Waar ga je slapen? Welke spullen neem je mee, en welke juist niet? Kun en moet je voor een trektocht trainen? Hoe zal je reageren op leven in compleet andere omstandigheden en hoe ga je om met de zorgen die het met zich mee kan brengen? In deze masterclass krijg je overzicht over de onderdelen van een gedegen voorbereiding en hoe je die in kunt kleuren.

10.00-10.45 uur

Johan Blom, navigatie-expert

Smartphone gps-navigatie

Johan Blom (Gpsfietser)

Heb je nog niet eerder met GPS genavigeerd, of heb je al een GPS-apparaat maar ben je er nooit echt vrienden mee geworden? Dan is het uitproberen van een goede offline navigatie-app op je smartphone een kleine stap om eens kennis te maken met de voordelen van Smartphone GPS-navigatie op reis. Laat een wereld voor je open gaan.

Presentaties (live)

11.00-11.25 uur

presentatie fietsroute en wandelroute van het jaar

Wandelroute van het Jaar

De spanning stijgt... Eindelijk wordt de winnaar bekendgemaakt van de Wandelroute van het Jaar 2022.

Er zijn nog vijf kanshebbers in de race.

11.30-11.55 uur

Fietsroute van het Jaar

Fietsroute van het Jaar

Ook de verkiezing van de beste fietsroute bereikt haar hoogtepunt. Vier routes zijn genomineerd, de jury maakt nu haar eindoordeel bekend.

Masterclasses deel 2 (live)

12.00-12.45 uur

Kristof de Groof

De fietsessentials, wat neem je mee op een meerdaagse trip?

Kristof De Groof (de Vakantiefietser vzw)

In deze lezing geven we een antwoord op de vraag 'Ik ga op fietsreis en neem mee...' Vertrekkende van het type fietsreis die je plant, overlopen we de verschillende opties om bagage op de fiets te laden. We verdelen de zakken in slaapkamer, eetkamer, badkamer en garage en kijken wat waar hoort. Tevens geven we praktische tips om met niet te weinig, maar zeker niet teveel in de tassen te vertrekken en, zeer belangrijk, om niets te vergeten. Natuurlijk illustreren we de tips met een paar hilarische anekdotes van hoe we onze ideale opzet met vallen en opstaan hebben ontdekt.

12.00-12.45 uur

Outdoor gear-specialist Michiel van Bekkum

Kamperen in een hangmat

Michiel van Bekkum (Brousse.nl)

De laatste 10 jaar is het kamperen in een hangmat steeds populairder geworden. Het is naast de tent of tarp een uitermate comfortabel en uniek middel om in te overnachten tijdens het hiken of fietsen.
Na deze masterclass ben je op de hoogte van de basis van het hangmatkamperen om deze manier van kamperen zelfstandig te onderzoeken.

Online lezingen

Onderstaande opgenomen lezingen waren zaterdag 9 april tussen 00.01 en 22.00 uur gratis te volgen via een link op deze pagina.

spinning south

Zonder ervaring in 111 weken van Noord- naar Zuid-Amerika fietsen

Spinning South

We nemen je mee van Vancouver over de Rocky Mountains helemaal tot in het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika. Met weinig fietservaring en zonder ooit te hebben gekampeerd tijdens enkele eerdere fietsvakanties, kiezen we niet de gemakkelijkste weg.

Video is actief tot 9 april 22.00 uur

Hilde Bongers

GR128 Vlaanderenroute

Hilde Bongers (Grote Routepaden)

Een internationale GR die officieel start in het Franse Wissant en eindigt in het Duitse Aken. De Vlaanderenroute vormt het grootste onderdeel van deze GR en start in West-Vlaanderen bij de Kemmelberg om na 473 km te eindigen in Teuven in de Limburgse Voerstreek.

Video was actief tot 9 april 22.00 uur

Johan Groenewold

Midden Frankrijk Route

Johan Groenewold (Europafietsers)

Een fietstocht van Bordeaux naar Genève of omgekeerd, waarbij je kennismaakt met Midden-Frankrijk. Langs de rivier de Dordogne, daarna een oversteek naar de heuvels van Lot, over het Centraal Massief en vervolgens richting Jura en Genève.

Video was actief tot 9 april 22.00 uur

Silvie Somers

Wandelen in Andalusië

Silvie Somers (Bij Landgenoten)

Kan jij ook kilometers lang wandelen tussen de bergen, langs het strand, in de stad, doorheen rivieren? Kortom ben jij een grote wandelliefhebber? Laat je dan inspireren door de adembenemende wandelingen in Andalusië die aan bod komen in mijn presentatie.

Video was actief tot 9 april 22.00 uur

Gea van Veen Olavspad

Het Olavspad

Gea van Veen

Fiets ruim zeshonderd kilometer in het spoor van middeleeuwse pelgrims van Oslo naar Trondheim en ontdek een Scandinavische camino: Het Olavspad.

Video was actief tot 9 april 22.00 uur

Cor Cuyvenhoven

Franciscaanse voetreis

Cor Kuyvenhoven

De Franciscaanse voetreis voert je door Toscane, Umbrië en Lazio. In 34 etappes loop je van Florence, via Assisi naar Rome. Onderweg geniet je van stevige klimmetjes, bossen, vergezichten, af en toe stenige paden en vooral heel veel Italiaanse cultuur.

Video was actief tot 9 april 22.00 uur

Frank Foulon

Naar Santiago in 7 reizen

Frank Foulon (de Vakantiefietser vzw)

Santiago de Compostela zou op ieder verlanglijstje van de langeafstandsfietser moeten staan. Vier historische wegen door Frankrijk, een tiental andere in Spanje, je raakt er niet op uitgefietst. Ik heb intussen 7 verschillende camino’s op de teller.

Video was actief tot 9 april 22.00 uur

Spining South, is wereldfietsen eng?

Is wereldfietsen eng?

Spinning South

Eenmaal terug in Europa, na onze fietsexpeditie van Noord- naar Zuid-Amerika, was de meest gestelde vraag: 'Wat het niet ontzettend eng?' Wil jij weten of het eng was? Volg dan onze lezing.

Video was actief tot 9 april 22.00 uur